Generácia,
ktorá sa zaujíma

Porušovanie ľudských práv aj homofóbia. Čo všetko predchádzalo MS v Katare?

Majstrovstvá sveta skončili a s posledným výkopom sa zabudlo aj na všetky udalosti, ktoré im predchádzali. Čo všetko sa muselo obetovať pre výstavbu určenú pre majstrovstvá sveta?

Katar mal sen…za ktorý trpeli tisícky ľudí

Poďme si postaviť na púšti uprostred ničoho štadión! Alebo rovno 7 štadiónov, letisko, diaľnice, hotely a komplet celú infraštruktúru, ktorú potrebuje mesto

Krásny sen, no dá sa splniť? Kde je vôľa, peniaze a nemorálnosť, s ľahkosťou. Katar v roku 2010 vyhral hlasovanie FIFA a získal právo usporiadať majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2022. Napriek všetkým problémom, ktoré sa s ním ťahali v minulosti aj v súčasnosti. 

Aké napríklad?

👉 nedodržiavanie ľudských práv

👉 silná homofóbia

👉 nedodržiavanie práv žien

👉 prohibícia – čiže úplný zákaz alkoholu

👉 letné horúčavy nad 40 °C,kvôli ktorým sa presunuli majstrovstvá na zimu a prerušil sa tak futbal na klubovej úrovni.

👉 Katar nemal priestory ani infraštruktúru na to, aby hostil majstrovstvá sveta. Preto sa v roku 2010 rozhodli postaviť nové mesto Lusail od úplných základov za 220 miliárd dolárov

Ako na tieto problémy zareagovala FIFA?

Zdroj: giphy.com

Kto staval štadión v Katare? 

Lacná pracovná sila. Určite si počul, že v Katare boli počas výstavby štadiónu Khalifa a športového komplexu nazývaného Aspire Zone určených na používanie počas šampionátu porušované ľudské práva zahraničných robotníkov.

Vieš však aj ako? Pokiaľ nie, tak sa psychicky priprav, lebo to bude naozaj drsné. Tieto odhalenia prinieslo Amnesty International.

V prvom rade, ak vôbec chceli ľudia zo zahraničia pracovať na stavbe štadiónu či mesta, museli zaplatiť extrémne vysoké poplatky agentom a firmám, ktoré im ponúkli prácu v Katare. Tieto sumy sa pohybovali od 500 do 4 300 dolárov. Títo ľudia už teda z ich pôvodných domovov, ktoré sú napríklad v Nepále, Bangladéši alebo v Indii, odchádzali s obrovskými dlhmi.

Robotníci prichádzali do Kataru zadlžení kvôli vysokým poplatkom pre agentúry za sprostredkovanie práce.

Ľudské práva sú v Katare asi tak obľúbené, ako abstinencia na Slovensku. Prečo? Robotníci, ktorí prišli postaviť nielen štadión, ale aj celé mesto úplne od nuly, si večer nešli oddýchnuť do mäkkých postelí v čistom a tichom prostredí hotelovej izby. Na izbe spolu bývalo niekedy aj osem a viac mužov. Katar to však nezvládol  na viacerých frontoch. Pracovníci žili v extrémne nehygienických a neľudských podmienkach. Veď si urob obraz sám.

Zdroj fotografie: gettyimages.com/Sam Tarling

Agenti, ktorí najali týchto robotníkov im sľubovali vyššie platy. Napríklad 300 dolárov mesačne. Keď však prišli do Kataru, dostali minimálne o polovicu menej. Ak sa ohradili, že im bol prisľúbení vyšší plat, dostali nepríjemnú odpoveď asi v takomto duchu:

„Ak sa budeš sťažovať, zruším ti víza a pôjdeš naspäť odkiaľ si prišiel.”

Teraz si možno povieš, že hoci nedostali plnú sumu, mali aspoň z čoho žiť.

Nie tak celkom. Niektorí pracovníci nedostali zaplatené za prácu celé mesiace. Nemali si za čo kupovať jedlo, nemohli poslať peniaze domov pre svoje rodiny, jednoducho, zostali bez platu a bez možností. 

Robotníci pri príchode do Kataru dostali od svojich zamestnávateľov vrúcne privítanie – zobratie pasov. Zaistili si tak, že nikto krajinu neopustí, kým mu to nedovolia. Ak by chceli odísť skôr, potrebovali by k tomu exit permit, teda papier, ktorý im dovoľuje odísť. Ten by im však musel potvrdiť zamestnávateľ

Robotníci pri príchode do Kataru dostali od svojich zamestnávateľov vrúcne privítanie – zobratie pasov. Zaistili si tak, že nikto krajinu neopustí, kým mu to nedovolia. Ak by chceli odísť skôr, potrebovali by k tomu exit permit, teda papier, ktorý im dovoľuje odísť. Ten by im však musel potvrdiť zamestnávateľ

Zdroj fotografie: gettyimages.com/Sam Tarling

Majstrovstvá sveta poznačené krvou

Podľa theguardian.com zomrelo od roku 2010 do roku 2020 v Katare 6 500 robotníkov zo zahraničia. Katar aj FIFA tieto tvrdenia popierajú a poukazujú na nedostatok dôkazov.

Viacero robotníkov však prehovorilo a povedalo médiám, ako sa s nimi zaobchádzalo. 

Zdroj: youtube.com/CNN

Zmiešané signály pre LGBT komunitu

Homosexualita je poškodenie mozgu. 

Aj takto sa vyjadril pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF Khalid Salman, veľvyslanec majstrovstiev sveta v Katare a bývalý reprezentant.

Toto vyjadrenie prišlo po tom, čo usporiadatelia turnaja uistili fanúšikov z celého sveta, že sú vítaní všetci bez toho, aby sa pozeralo na ich sexuálnu orientáciu. 

Taktiež dodal, že ľudia prichádzajúci z iných krajín by mali rešpektovať pravidlá ich krajiny. 

Aké pravidlá majú pre ľudí z LGBT v Katare? 

Ak je niekto v Katare inej ako heterosexuálnej orientácie, môže byť za to uväznený. 

Niektoré futbalové tímy chceli nosiť na rukách pásky s textom One Love na znak toho, že nesúhlasia s diskrimináciou. FIFA im však takéto texty na páske zakázala, keďže nespĺňali nastavené pravidlá.

Hoci je Katar v mnohých veciach kontroverzný, niektorí arabskí komentátori poukazujú na to, že kontroverzné je aj Rusko, kde sa konali majstrovstvá sveta vo futbale naposledy. Alebo Čína, kde boli už dve olympiády. Argumentujú, že na Rusko či Čínu nebol namierený taký silný mediálny tlak, ako na nich. 

To však nie je celkom pravda. Napríklad zimné olympijské hry v Číne začiatkom tohto roku boli spojené aj s kontroverziami a kritikou toho, ako Čína pristupuje k Ujgurskej menšine. Mnohé krajiny tieto hry dokonca diplomaticky bojkotovali.

Katarskí predstavitelia však západ obviňujú z dvojakých štandardov aj preto, že Katar kritizujú počas majstrovstiev, no keď ide napríklad o dodávky plynu, blízkovýchodná krajina je mu dobrá. Najmä teraz, keď má Európa problém s dodávkami plynu z Ruska.

Napriek prísnemu režimu v Katare a nedostatočnému rozvoju v oblasti pracovných práv však treba uznať, že krajina urobila, na svoje pomery, zásadné reformy pracovného práva a práv migrujúcich pracovníkov. Dotlačila ich k tomu práve kritika zo zahraničia.

Medzi najdôležitejšie zmeny patrí najmä zrušenie systému kafala. Ten zahraničným pracovníkom neumožňoval napríklad zmeniť zamestnávateľa bez súhlasu súčasného zamestnávateľa. 

Zoznam najdôležitejších zmien si môžeš pozrieť na tomto odkaze.

Tieto reformy sú však v porovnaní so západným svetom stále nedostatočné. Niektorí zahraniční robotníci sa stále stretávajú s vyhrážkami od ich súčasných zamestnávateľov, pokiaľ chcú zmeniť prácu. 

Imidžu Kataru v posledných týždňoch nepomohol ani obrovský korupčný škandál v Bruseli. Práve v záujme zlešovania svojho imidžu blízkovýchodný štát vraj korumpoval minimálne jednu europoslankyňu, obvinených je viacero dôležitých osôb.

Sportwashing v Katare

Majstrovstvá sveta v Katare dopadli na výbornú. Skvelá atmosféra, nezabudnuteľné momenty a všetky pozitívne zážitky zakryli škandály, ktoré tomuto šampionátu predchádzali. 

Dôležité je si však uvedomiť, že hoci boli majstrovstvá úspechom pre šport a zábavu, boli zároveň porážkou pre ľudské práva.

Nevieme, čo prinesú najbližšie roky. Či si o pár rokov niekto spomenie na tisícky robotníkov, ktorí stavali štadión pre zábavu a potešenie druhých v neľudských podmienkach za neférové mzdy. 

Pred podobnými činmi by sme si však nemali zakrývať oči. Prečo? Lebo vysielajú jasný signál, že akokoľvek nevhodné správanie, porušovanie ľudských práv či korupcia sú ospravedlniteľné, ak bude športová akcia úspechom.

Reklama

Vyber si viac z News

Aj vďaka vám vieme vytvárať obsah, ktorý mladým ľuďom pomáha pochopiť zložitý svet. Podporte našu tvorbu.

alebo