Generácia,
ktorá sa zaujíma

Upcyklovaná koruna, kameň osudu či olej z Jeruzalema. Aj taká bude korunovácia Karola III.

Kráľ Karol III.

O princovi Charlesovi sa dlho hovorilo, že sa snáď svojej úlohy kráľa ani nedočká. Jeho mama, kráľovná Alžbeta II., umrela minulý rok vo veku 96 rokov a keďže panovník Spojeného kráľovstva nikdy neumiera, z princa sa ešte v ten deň stal kráľ. 

Ako 76-ročný sa tak konečne dočkal a nastúpil do pozície, na ktorú sa celý život pripravoval. Od minuloročného septembra sme mu aj na Slovensku začali hneď hovoriť kráľ Karol III. 

Celé mesiace je však kráľom bez koruny, čo sa zmení už túto sobotu počas korunovačného obradu. Ten sa uskutoční vo Westminsterskom opátstve v Londýne, keď bude korunovaný nielen kráľ Karol III., ale aj jeho manželka, kráľovná Kamila. 

Prvá korunovácia po 70 rokoch

Presne tak. Kráľovná Alžbeta II. bola na tróne 70 rokov a korunováciu zažili v Británii naposledy v roku 1953. Síce vo svete aj v samotnom kráľovstve sa za toto obdobie toho veľa zmenilo, samotný korunovačný proces sa nezmenil. Presnejšie, je takmer rovnaký už asi 1 000 rokov. 

Korunovačný obrad pozostáva z piatich hlavných častí, za najdôležitejšiu sa považuje pomazanie kráľa olejom. Arcibiskup z Canterbury najskôr predstaví nového panovníka zhromaždeniu, ten potom zloží prísahu, že bude dodržiavať ako zákony krajiny, tak aj pravidlá anglikánskej cirkvi a potom to príde. 

Kráľa sediaceho v korunovačnom kresle arcibiskup pomaže olejom posväteným v Jeruzaleme. Tento špeciálny olej bude arcibiskup naberať korunovačnou lyžicou z 12. storočia a Karola pomaže na rukách, hrudi a hlave. Vrcholom celého obradu bude, samozrejme, nasadenie koruny, ktorá je známa ako koruna svätého Eduarda. 

V BBC zhrnuli všetko, čo by ťa mohlo zaujímať o korune svätého Eduarda.

No a aby tých starobylých momentov nebolo málo, Karol III. bude počas celého obradu sedieť v špeciálnom korunovačnom kresle, ktoré sa pri tejto príležitosti používa od 14. storočia. V kresle je zabudovaný aj takzvaný Kameň osudu, ktorý symbolizuje škótsku štátnosť a podľa legiend pochádza zo Svätej zeme. 

Menej hostí či upycklovaná koruna

Karolova korunovácia by mala byť kratšia a „štíhlejšia“, ako bola tá jeho matky. Kým pred 70 rokmi sa ceremónie zúčastnilo 8 000 pozvaných hostí, tentokrát do Westministerského opátstva pozvali len asi 2 200 hostí. Hold, ekonomická situácia je náročná a aj kráľ potrebuje niekde šetriť.

Pozvánky do opátstva dostali štátnici z 203 krajín a na korunováciu prídu aj nositelia Nobelovej ceny, náboženskí predstavitelia a pracovníci komunitných či charitatívnych organizácií. 

Slovensko bude zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová so svojím partnerom Jurajom Rizmanom. Na sociálnej sieti zverejnila aj samotnú pozvánku, ktorá je vytlačená na recyklovanom kartóne a zdobia ju kvety symbolizujúce jednotlivé časti Spojeného kráľovstva. Tento prírodný motív je odkazom na kráľove dlhoročné ekologické aktivity. 

Pozvánka na korunováciu Karola III., ktorú dostala prezidentka Zuzana Čaputová so svojím partnerom Jurajom Rizmanom.

Ďalším odkazom na modernejší a udržateľný prístup je aj voľba kráľovnej Kamily. Tá sa rozhodla, že na jej korunováciu sa nepoužije nová koruna, ako sa to posledných 300 rokov robilo vždy pri korunovácii manžela alebo manželky panovníka. 

Kamila bude korunovaná korunou kráľovnej Márie z roku 1911, ktorú klenotník upravil špeciálne pre ňu. Pri tejto príležitosti tiež z koruny vybrali kontroverzný diamant Koh-i-Noor, za ktorým je príbeh ešte z koloniálnych čias a mohol by vyvolať diplomatický spor s Indiou. 

Očakáva sa, že ulice Londýna budú počas korunovácie plné ľudí, ktorí budú chcieť kráľa aspoň zahliadnuť počas procesie po korunovačnom obrade, keď sa bude presúvať späť do Buckinghamského paláca. Ak ťa zaujíma, ako to celé bude vyzerať, korunováciu môžeš v sobotu sledovať naživo v televízii alebo na internete.

Reklama

Vyber si viac z News