Generácia,
ktorá sa zaujíma

Prvýkrát v histórii Slovenska máme úradnícku vládu. Kto sú noví ministri a ministerky?

Prezidentka vymenovala novú úradnícku vládu, ktorá je zložená z tímu odborníkov. Vládnuť bude do predčasných volieb. Kto budú ministri a ministerky nasledujúce mesiace?

Čo bude teraz s vládou?

Vláda na Slovensku za normálnych okolností vzniká po parlamentných voľbách. Strana, ktorá tieto voľby vyhrá, navrhne predsedu vlády, teda premiéra, a ak sa jej všetko podarí, v novej vláde má aj najviac ministrov či ministeriek. 

Aktuálne máme vo vláde okrem premiéra 14 ministrov alebo ministeriek, nájde sa tam aj jedno kreslo pre podpredsedu vlády. Budúci premiér dostáva poverenie na zostavenie vlády od prezidenta či prezidentky a keď má vládu pripravenú, uchádza sa o dôveru v parlamente. 

Teraz však nových členov vlády vybrala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá hľadala vhodných kandidátov výlučne medzi odborníkmi na jednotlivé oblasti. Týchto dokopy 16 odborníkov bude počas nasledujúcich štyroch mesiacov spravovať Slovensko a ich úlohou je priviesť krajinu k predčasným voľbám. 

Takže neboli žiadne voľby, máme nového premiéra aj vládu a nikto z nich nereprezentuje žiadnu politickú stranu? A ešte k tomu sa práveže voľby blížia? Presne tak! Podobnú situáciu ešte Slovenská republika nezažila a po prvýkrát v jej histórii máme úradnícku vládu

Aj táto vláda musí počas 30 dní od svojho vymenovania zostaviť programové vyhlásenie a predložiť ho na schválenie do parlamentu. Pokiaľ jej poslanci a poslankyne vyslovia dôveru, bude mať právomoci, ako má každá iná vláda vznikajúca za normálnych okolností. 

Ak však vláda odborníkov dôveru parlamentu nezíska, prezidentka pristúpi k dočasnému povereniu vlády. To znamená, že vláda bude vládnuť aj tak, ale s obmedzenými právomocami. Noví ministri a ministerky budú môcť predkladať nové zákony a reformy, no je málo pravdepodobné, že im bez podpory v parlamente budú prechádzať. 

Ako dočasne poverená doteraz fungovala aj končiaca vláda Eduarda Hegera, keďže jej minulý rok v decembri parlament vyslovil nedôveru. 

Kto koho vystriedal? 

Na čele vlády stojí premiér. Tento post doteraz zastával Eduard Heger, ktorý prenechal stoličku Ľudovítovi Ódorovi, bývalému viceguvernérovi Národnej banky Slovenska. 

Predseda vlády Ľudovít Ódor

Ľudovít Ódor je odborníkom najmä na ekonomiku, keďže celú svoju profesijnú kariéru zasvätil bankovníctvu či analytickej práci. Stál pri zavedení eura na Slovensku aj druhého pilieru dôchodkového sporenia. Okrem toho napísal aj knihu Rýchlokurz geniality, ktorá je označená na Martinuse za knihu roka 2022.

Podpredsedníčka vlády Lívia Vašáková 

Podpredsedníčkou vlády sa stala Lívia Vašáková, ktorá nahradila Štefana Holého. Doteraz zastávala post generálnej riaditeľky Sekcie Plánu obnovy na Úrade vlády SR. Vo svojej práci bude v podstate pokračovať, keďže bude vicepremiérkou pre Plán obnovy. Okrem toho má aj bohaté skúsenosti v oblasti ekonomiky. 

V minulosti pôsobila ako vedúca Sekcie ekonomických analýz na Zastúpení Európskej komisie na Slovensku a na generálnom riaditeľstve pre energetiku pri Európskej komisii v Bruseli.

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík

Na ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie príde vystriedať Veroniku Remišovú generálny riaditeľ Sekcie inovácií, strategických investícií a analýz Peter Balík. Na tomto ministerstve nebude žiaden nováčik. Sekcia, ktorú doteraz viedol ako generálny riaditeľ, je totiž súčasťou ministersterstva. 

Minister financií Michal Horváth

MInisterstvo financií, ktoré istý čas viedol aj Igor Matovič a následne bol poverený jeho riadením samotný predseda vlády Eduard Heger, bude mať pod palcom Michal Horváth. Ten doteraz pracoval v jednej budove so svojím novým šéfom, Ľudovítom Ódorom. V Národnej banke Slovenska bol hlavným ekonómom a zároveň riaditeľom odboru ekonomických a menových analýz.

YEY for economy!

Minister hospodárstva Peter Dovhun

Peter Dovhun vystriedal vo vedení rezortu Karela Hirmana. Predtým, než Dovhuna vybrala prezidentka na tento post, bol predsedom predstavenstva a tiež generálny riaditeľ SEPS, čiže Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy. 

Minister vnútra Ivan Šimko

Ministrom vnútra SR sa stal Ivan Šimko, ktorý nahradil Romana Mikulca. V politike je už ostrieľaným hráčom. Dokonca bol vo svojej minulosti dvakrát ministrom. Raz ministrom vnútra a raz ministrom obrany počas prvej a druhej vlády Mikuláša Dzurindu. 

Po rokoch sa teda opäť vráti na svoju starú pozíciu a opráši vedomosti z ministrovania.

Minister zdravotníctva Michal Palkovič

O zdravotníctvo sa bude starať Michal Palkovič, ktorý je patológom a doteraz bol štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva. Úlohu prebral po Vladimírovi Lengvarskom a ako štátny tajomník bol už od tohtoročného marca poverený vedením ministerstva. 

Minister obrany Martin Sklenár

Martin Sklenárbohaté skúsenosti s fungovaním na ministerstve obrany, kde prvýkrát pôsobil už v roku 2003. Je to skúsený vojenský expert a po voľbách v roku 2020 začal na ministerstve obrany pracovať opäť ako generálny riaditeľ pre obrannú politiku. Nahradí Jaroslava Naďa, ktorý sa o ňom vyjadril ako o veľmi dobrom odborníkovi.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš

Jozef Bíreš patrí k špičkám poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku, keďže je riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky už 17 rokov. Asi uhádneš, aké ministerské kreslo mu prezidentka ponúkla. Stal sa ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, kde vystriedal Samuela Vlčana.

Minister životného prostredia Milan Chrenko

Klimatickú krízu a ďalšie problémy životného prostredia už nebude viac riešiť Ján Budaj. Namiesto neho si túto neľahkú úlohu vezme na plecia environmentalista.

Nie mentalista, ale environmentalista Milan Chrenko.

To, že má životné prostredie skutočne rád, dokazuje aj jeho kariéra. Je odborníkom na kvalitu ovzdušia, zmenu klímy a pracuje ako expert v Európskej environmentálnej agentúre v Kodani.

Ministerka kultúry Silvia Hroncová

Ministerstvo kultúry bude viesť  kultúrna manažérka a teatrologička Silvia Hroncová. V minulosti bola riaditeľkou Divadelného ústavu v Bratislave, generálnou riaditeľkou Slovenského národného divadla, generálnou riaditeľkou mediálnej spoločnosti Film Europe a tiež riaditeľkou Opery Národného divadla a Štátnej opery v Prahe. 

Samozrejme, tak ako ostatní noví ministri a ministerky, aj Hroncová má za sebou mnoho úspechov, ktoré ju predurčili na post ministerky kultúry. Na pozícii vymenila Natáliu Milanovú.

Minister dopravy Pavol Lančarič

Nový minister dopravy Pavol Lančarič je bývalým generálnym riaditeľom telekomunikačnej spoločnosti Orange, ktorú viedol 20 rokov. V jej vedení tak začal ešte v časoch, keď sa volala Globtel a na nosenie mobilného telefónu si potreboval extra batoh

Lančarič o sebe môže hovoriť, že je naozaj dobrý manažér. Za svoje manažovanie dokonca získal v roku  2010 cenu Krištáľové krídlo v kategórii hospodárstvo za úspešný manažment firmy počas hospodárskej krízy. Na poste ministra vystriedal Andreja Doležala.

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková

Po Milanovi Krajniakovi prichádza do vedenia ministerstva Soňa Gaborčáková, ktorá tu doteraz pracovala ako štátna tajomníčka a venovala sa rodinnej a sociálnej politike. Jej silnou stránkou je najmä sociálna práca, ktorú aj vyštudovala. 

Za svoju srdcovku považuje pomoc deťom a mladým ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Je tiež zakladateľkou Domu sv. Anny v Starej Ľubovni, ktorý má práve takéto poslanie. 

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Daniel Bútora

Daniel Bútora sa dlhé roky venuje oblasti školstva. To potvrdzuje aj to, že je riaditeľom Združenia škôl C.S.Lewisa a taktiež založil program Akadémia riaditeľov, zameraný na rozvoj leadershipu a manažérskych zručností vedúcich pracovníkov škôl. Bol poradcom bývalého ministra školstva Jána Horeckého, ktorého na poste nahradil.

Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová

Možno si hovoríš, že ti je to meno známe a odniekiaľ ho poznáš. Máš pravdu. Jana Dubovcová bola ombudsmankou, čiže verejnou ochrankyňou práv. Ešte predtým bola sudkyňou a čo jej nechýbalo ani v jednej z pracovných pozícií, bol cit pre spravodlivosť. Na poste ministerky spravodlivosti vystriedala Viliama Karasa.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Wlachovský

Posledný ministerský post obsadil diplomat Miroslav Wlachovský, ktorého životopis nesie mnoho úspechov v oblasti diplomacie a medzinárodných vzťahov. Na ministerstve zahraničných vecí pracuje už od roku 1998, bol aj veľvyslancom Slovenska v Spojenom kráľovstve a v Dánsku. 

Odborníkov vybrala prezidentka pod jednou podmienkou

Jednou z podmienok prezidentky Čaputovej bolo to, aby nikto z úradníckej vlády nebol na kandidátnej listine v nadchádzajúcich voľbách. Vláda bola zverená do rúk skúseným odborníkom a v tejto zostave bude vládnuť až do parlamentných volieb, ktoré by sa mali konať v septembri tohto roka.

Zdroj titulnej fotografie: twitter.com/Ľudovít Ódor

Reklama

Vyber si viac z Politika polopate

Aj vďaka vám vieme vytvárať obsah, ktorý mladým ľuďom pomáha pochopiť zložitý svet. Podporte našu tvorbu.

alebo