Generácia,
ktorá sa zaujíma

Čo je koalícia a čo opozícia?

Sleduješ televízne noviny, ale polovici výrazov nerozumieš? Ak sú medzi nimi aj koalícia a opozícia, oddnes ti bude všetko jasnejšie a pochopíš, kto je kedy vo vláde, koľko kresiel kto potrebuje a prečo opozícia robí zle koalícii.

Koalícia

V koalícii a opozícii sú po každých voľbách úplne iné strany. Nedá sa teda povedať, že by niektorá strana bola trvalo koaličná alebo opozičná.

Cieľ každej strany je, samozrejme, vyhrať voľby a ak im to nevyjde, druhou métou je dostať sa do koalície. To je spojenie strán, ktorým vysloví dôveru väčšina poslancov, teda aspoň 76. Zároveň koaličné strany vytvoria vládu. Snahou každej koalície je, aby sa do nej spojili čo najsilnejšie strany. Potom totiž majú veľa hlasov v parlamente. Vďaka týmto hlasom môžu ľahšie meniť zákony, vplývať na dianie v krajine a plniť ciele, ktoré si predsavzali.

Koaličné strany zvyknú hlasovať tak, aby vzájomne podporovali svoje návrhy. Preto sa do takejto koalície zvyčajne spájajú strany, ktoré majú podobný program a názory na svet. Pri vzniku koalície tiež podpisujú koaličnú zmluvu. V tej sa jasne dohodnú, čo kto môže robiť, čo nesmie robiť a aké ciele budú nasledovať. 

Jediný prípad, kedy žiadnu koalíciu netreba, je ten, keď jedna strana vyhrá s takým náskokom, že získa väčšinu v parlamente, teda aspoň 76 poslancov. Potom môže vládnuť úplne sama a nepotrebuje sa spájať s inými stranami.

Ak pred voľbami teda budeš počuť otázky, či si vie tá a tá strana predstaviť vládnuť s tou a tou stranou, ide práve o to, či sú ochotné spojiť sa do koalície.

Opozícia

Na opačnej strane je opozícia. Tú tvoria všetky ostatné strany a nezaradení poslanci a ich úloha je, zjednodušene povedané, vzbudiť v ľuďoch dojem, že sú lepší ako koalícia. Aby to nevyznievalo príliš negatívne, ich dôležitou úlohou je aj kontrola koalície a vlády. Dávajú pozor na každý ich prešľap, kauzičku alebo predražený obchod.

Opoziční poslanci málokedy v parlamente hlasujú za návrhy koaličných poslancov a to aj keby boli tieto návrhy strašne super. Cieľom opozície totiž je dostať sa v najbližších voľbách do koalície a teda byť vo voľbách čo najsilnejší. Nedáva teda zmysel, aby pomohli svojim súperom schváliť nejaký super zákon a urobiť ich tak populárnejšími.

Áno, aj takáto je politika.

Reklama

Vyber si viac z Politika polopate