Generácia,
ktorá sa zaujíma

Gynekológ odpovedá: Všetky otázky, ktoré môžete mať pred prvým vyšetrením

Najčastejšie sa bojíme, keď nevieme, do čoho ideme a čo sa s nami bude robiť. Preto sme sa s MUDr. Viliamom Martinčekom porozprávali o všetkom, čo ťa čaká na prvej gynekologickej prehliadke a tiež o tom, čo si obliecť alebo či sa pred vyšetrením oholiť. 

💬 Kedy mám ísť prvýkrát ku gynekológovi?

Odporúčania sa rôznia, ale vo všeobecnosti  je určite dobré ísť ku gynekológovi pri začatí pohlavného života. 

Prísnejšie odporúčanie je pri prvej menštruácii alebo keď má dievča nejaký zdravotný problém. Vtedy môže byť odporučené napríklad na detskú gynekológiu, ale to je skôr v špecializovaných centrách. 

Gynekológ Viliam Martinček. Zdroj: osobná fotogaléria V.M.

Dôležité je sa URČITE zaregistrovať u gynekológa pri začatí pohlavného života. 

Ak pediater nechce realizovať očkovanie proti rakovine krčka maternice, ktoré sa odporúča medzi 13-tym a 14-tym rokom, tak vtedy treba prísť ku gynekológovi ešte skôr.

💬 Keď nemám aktívny pohlavný život, mala by som chodiť ku gynekológovi? 

Pacientka by mala chodiť ku gynekológovi, keď už mala pohlavný styk. Ako som už spomínal, je úplne ideálne, ak ide dievča na vyšetrenie prvýkrát medzi 13-tym až 14-tym rokom života, aby sa dalo zaočkovať proti HPV vírusu. Málokedy však takéto mladé pacientky chodia na vyšetrenie, a preto často prešvihnú čas, kedy majú očkovanie proti rakovine krčka maternice buď preplatené alebo naň môžu od poisťovne získať príspevok.

Kto a do akej výšky má hradené očkovanie proti HPV vírusu sa dočítaš v tomto článku: 

Každopádne by som odporúčal vyšetrenie u gynekológa aj pacientkam, ktoré nemajú aktívny pohlavný život. Rakovina krčka maternice je jedna z hlavných vecí, ktoré sa skúmajú u gynekológa na preventívnej prehliadke. Tento typ rakoviny môže zasiahnuť aj mladé ženy, ktoré aktívne pohlavne nežijú, no v minulosti žili aktívnym pohlavným životom.

Nemuseli mať pritom ani penetrujúci pohlavný styk, mohlo ísť iba o orálny sex alebo hocičo iné. 

💬 Ako prebieha prvé gynekologické vyšetrenie?

Prvé gynekologické vyšetrenie vyzerá rovnako ako ďalšie, len sa pacientka viac rozpráva so svojím gynekológom. Doktor sa snaží vyzistiť anamnézu. To znamená, že zisťuje, či má pacientka napríklad nejaké alergie, predošlé choroby, taktiež sa rozprávajú o tom, čo ju zaujíma. Následne je klinicky vyšetrená. Doktor by sa mal v zrkadlách pozrieť do pošvy, vyšetriť prstami cez pošvu maternicu, vaječníky a potom urobiť ultrazvuk, ideálne tiež cez pošvu. 

K vyšetreniu ešte patrí cytológia, čo je vlastne odber vzorky z krčka maternice a vyšetrenie prsníkov. Doktor väčšinou chce, aby pacientka absolvovala aj zobrazovacie vyšetrenie prsníkov, takže vypíše žiadanku na ultrazvuk prsníkov.

💬 Som panna, ako ma gynekológ vyšetrí? 

Ak dievča ešte nemalo pohlavný styk, vyšetrenie sa, samozrejme, nerobí cez pošvu. Prehmatá sa a urobí sa ultrazvuk cez brucho. Pokiaľ je toto vyšetrenie dostačujúce, tak už nenasledujú žiadne ďalšie. 

Pokiaľ vyšetrenie nie je postačujúce, napríklad nie je dobre vidieť malú panvu cez brucho, v tom prípade sa vyšetruje cez análny otvor. 

💬 Ako sa mám obliecť a čo si mám so sebou priniesť?

Je jedno, v čom príde pacientka oblečená, najmä nech sa v tom cíti príjemne a pohodlne. Jediné, čo si musí so sebou priniesť, je kartička poistenca a menštruačný kalendár.

Niektorí gynekológovia majú vo svojej ordinácii jednorazové sukne, ktoré si dávajú pacientky k vyšetreniu. Ako však hovorím, nemajú to všetci. Ak neviete, či takúto pomôcku gynekológ má alebo nemá a je vám nepríjemné byť vyzlečená, zoberte si pre istotu sukňu z domu. Doktorovi na tom nezáleží, čo máte na sebe. Odporúčam to iba pre vlastný komfort.

Na gynekologické vyšetrenie si nezabudni vziať kartičku poistenca a menštruačný kalendár.

Nepovinné, no taktiež dobré, je vziať si so sebou vlhčené obrúsky určené na intímnu hygienu. Napríklad na ultrazvukovú sondu sa zvykne dávať gél a ten tam potom môže zostať. Je na vodnej báze, čiže by prekážať nemal, ale každá žena je iná. 

💬 Musia ísť so mnou rodičia?

Ak má pacientka pod 18 rokov, tak je určite vhodné, aby išli rodičia na vyšetrenie s ňou už len z právneho hľadiska. Rodičia musia podpísať rôzne dokumenty, informované súhlasy a súhlas s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Na všetky tieto administratívne veci potrebuješ zákonného zástupcu, ak nemáš 18 rokov. 

kreslo u gynekológa

Rodič nemusí byť pri vyšetrení. Určite to nie je nutné, ak si to pacientka nepraje. S úplne malými dievčatkami tam rodičia zostávajú, ale to sa bavíme o pacientkach, ktoré majú napríklad 5 rokov.

Pri starších dievčatách je to individuálne. Niektoré sa boja a chcú, aby tam zostala mamina a niektoré zase nie. 

💬 Zistí doktor, či som mala/nemala sex a ako sa líši vyšetrenie?

Áno, zistí. Mal by to zistiť od pacientky, ktorá by mala na otázky odpovedať pravdivo. 

Každá panenská blana však vyzerá inak. Niektoré panenské blany môžu byť od narodenia s dosť veľkým otvorom, ľudovo povedané. Takže môže pokojne vyzerať, že pacientka mala pohlavný styk, aj keď ho nikdy nemala. Je to však naozaj veľmi zložitá téma. 

U niektorých to vidno, u niektorých to nevidno. Kompletne zmizne panenská blana až po prvom pôrode. 

Naozaj by som však v tomto prípade neodporúčal klamať, lebo si myslím, že pre pacientku a určite aj pre doktora je komfortnejšie vyšetrovať cez pošvu. Lepšie sa robí vyšetrenie, dá sa poriadne pozrieť na krčok maternice, lepšie sa robí cervikálna cytológia či zobrazovacie sono. Keď je panenská blana ťažko priestupná a má malý otvor, tak sa cytológia odoberá zložito. 

💬 Na čo sa ma bude gynekológ pýtať? Čo mám určite spomenúť?

Doktor sa bude pýtať, či už mala pacientka pohlavný styk, či mala doteraz nejaké gynekologické ťažkosti, aký dlhý menštruačný cyklus má, akú silnú menštruáciu má. Je vhodné si preto vziať aj menštruačný kalendár, ako som spomínal. V dnešnej dobe si dátumy menštruácie všetci hádžu do appky, takže je dobré mať so sebou mobil s appkou.

Bude sa taktiež pýtať na iné ochorenia – či sa napríklad pacientka na niečo nelieči, či berie nejaké lieky, aké a či má alergie, taktiež či bola niekedy operovaná. Rozoberať budú tiež rodinnú anamnézu, či nemá v rodine blízkych ľudí, ktorí majú alebo mali gynekologické, najmä nádorové ochorenia. Pýtať sa bude tiež na to, či pacientka fajčí alebo či užíva drogy. 

💬 Musím sa oholiť?

Pacientka sa nemusí oholiť. Ide o to, ako sa cíti. Je to čisto iba o komforte a pocite pacientky. Doktori vôbec neriešia, či je žena na vyšetrení oholená alebo nie.

💬 Je vyšetrenie bolestivé?

Ako u koho. Vyslovene bolestivé by to byť nemalo. Môže to byť nepríjemné. U každej pacientky je to inak, ale určite žiadnu bolesť spôsobovať nebudeme. 

Je to rovnaká otázka ako to, či môže byť pohlavný styk bolestivý. Niekedy áno a niekedy nie. Vyšetrenie v porovnaní s pohlavným stykom by malo byť menej invazívne. Dajú sa do pošvy iba zrkadlá – to sú také kovové alebo plastové pomôcky. Vzhľadovo to môžem prirovnať napríklad ku kačaciemu zobáku. 

gynekologické zrkadlo v rukách doktorky
Na ilustračnom zábere sa nachádza gynekologické zrkadlo.

Vďaka nim sa vie gynekológ pozrieť dobre na krčok a na steny maternice. Ultrazvuková sonda je tenká zhruba ako jeden a pol prsta. 

💬 Je možné gynekologické vyšetrenie počas menštruácie? 

Poča menštruácie sa bežne gynekologicky nevyšetruje. Ak náhodou pacientke vyjde vyšetrenie na dobu, kedy má menzes, tak sa väčšinou prekladá na iný dátum. Rovnako aj gynekologická operácia a ďalšie podobné úkony. 

Nehovorím, že takéto vyšetrenie nie je možné, ale je menej komfortné, tak sa nerobí. V život ohrozujúcich prípadoch však áno.

💬 Čo mám robiť, keď sa hanbím? 

Je úplne prirodzené, že sa pacientka hanbí. Dobrý gynekológ sa s ňou bude rozprávať, bude ju uisťovať a bude sa snažiť, aby bolo vyšetrenie čo najmenej nepríjemné a trvalo čo najkratšiu dobu. To je vždy naším cieľom. 

Rešpektujeme pacientkinu intimitu a súkromie do takej miery, do akej je to možné.

Bežne robia pacientky to, že sa na vyšetrovacom kresle pozerajú do stropu, aby si odviedli pozornosť. Ja osobne sa s pacientkami veľa rozprávam, keď ich vyšetrujem a myslím si, že to pomáha. 

Je pre mňa dôležité, aby pacientka dopredu vedela a bola informovaná, čo sa s ňou ide robiť. Myslím si, že je príjemnejšie, keď doktor ukáže, že je tiež len človek, nie iba stroj. Komunikácia je určite veľmi dôležitá. 

💬 Je u gynekológa všetko zadarmo alebo si musím niečo platiť?

O tom, čo je zadarmo a čo nie, rozhoduje poisťovňa. Samozrejme, sú ambulantní lekári, ktorí sú zmluvní a sú tiež súkromní, ktorým sa platí všetko. U zmluvného gynekológa je väčšina vecí zadarmo.

Čo je určite zadarmo, je preventívna prehliadka, v rámci ktorej spraví doktor ultrazvuk a odber cytológie. Existuje aj iný druh cytológie aj s HPV screeningom, nazýva sa liquid-based. Táto metóda je špecifickejšia a platí sa za ňu. Určite by som však odporúčal tento druh cytológie. Pacientky si za ňu zaplatia od nejakých 15 do 25 eur.

Čo sa týka sukní a iných pomôcok, tak to si gynekológovia účtujú rôzne. Pokiaľ si však tento materiál musíte zaplatiť, doktor má mať oficiálne zverejnený cenník.

Kto je MUDr. Viliam Martinček?

Doktor Viliam Martinček študoval všeobecné lekárstvo na 1. lekárskej fakulte Karlovej Univerzity. Pracoval v nemocniciach v Mladej Boleslavi, v Martine a v Čadci. V súčasnosti je zamestnaný na gynekologicko-pôrodníckej klinike v Univerzitnej nemocnici v Martine. Po atestácii sa plánuje venovať miniinvazívnej chirurgii v gynekológii, ako napríklad gynekologickej onkológii, reprodukčnej chirurgii a liečbe endometriózy.

Reklama

Vyber si viac z Vzťahy&SexEd