Generácia,
ktorá sa zaujíma

Je Ozempic zázračný liek na chudnutie? Vysvetľujeme, ako funguje a prečo môže byť rizikový

Na Slovensku tento rok výrazne stúpol predaj lieku Ozempic. Je určený na liečbu cukrovky, no nekupujú ho len pacienti a pacientky, ale aj ľudia, ktorí chcú schudnúť. Jeho užívanie však môže spôsobiť viaceré zdravotné problémy. 

Keď sa influencerka a podnikateľka Kim Kardashian koncom roka 2022 ukázala v talkshow Jamesa Cordena, ľudia na sociálnych sieťach začali hneď riešiť jej nový look. Bulvárne médiá písali nielen o jej schudnutí, ale aj o spôsobe, akým sa jej to podarilo. Čoskoro začali informovať, že celebrity ako Kim údajne chudnú vďaka lieku Ozempic, ktorý sa bežne využíva pri liečbe cukrovky

K užívaniu ozempicu ako lieku na chudnutie sa neskôr otvorene prihlásili aj ďalší známi ľudia ako miliardár Elon Musk, alebo moderátorka Oprah Winfrey. Krátko na to ho začali šíriť ako recept na štíhlosť aj influenceri a influencerky a ľudia ho začali čoraz viac vyhľadávať. 

Zdroj: Giphy

Niečo podobné sa teraz deje aj na Slovensku. Za prvé tri mesiace tohto roka stúpla jeho spotreba dvojnásobne, kvôli čomu bude najbližšie týždne zrejme nedostupný.

Prečo je to problém? 

Ozempic je liek na predpis a pacientom a pacientkám s cukrovkou ho celý prepláca poisťovňa. Na Slovensko je preto dodávaný podľa toho, koľko ľudí s týmto ochorením ho užíva. 

Jeho spotreba však nestúpa preto, že pribúdajú pacienti/ky s cukrovkou. Kúpiť si ho môžu aj ľudia, ktorým ho lekár/ka predpíše napríklad kvôli liečbe obezity, no v tom prípade ho musia celý hradiť sami. Niečo také by sa však nemalo stávať, pretože Ozempic nie je na Slovensku evidovaný ako liečivo na obezitu

Zdroj: Canva

Ozempic môžu podľa zistení denníka SME nelegálne predávať aj ľudia, ktorým ho iný doktor omylom predpísal druhýkrát. Prípadne môžu byť na niečom takom s ním dohodnutí. Kvôli tomu bude zrejme najbližšie týždne nedostupný pre tých, ktorí ho najviac potrebujú. 

👉 Ako Ozempic pomáha ľuďom s cukrovkou?  Pri cukrovke druhého typu nie sú bunky človeka schopné reagovať na hormón inzulín, ktorý znižuje hladinu glukózy (zjednodušene cukru) v krvi. Ozempic zvyšuje tvorbu inzulínu, no ak má pacient/ka normálnu hladinu glukózy, liek to s tvorbou tohto hormónu nepreženie. Znižuje sa tým riziko, že dôjde k hyperglykémii, čo je priveľké zvýšenie hladiny glukózy. 

👉 Ozempic zároveň spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, takže človek má dlhšie pocit najedenosti. Preto aj účinne funguje na chudnutie. Takýto účinok ale nemusí mať na každého. 

⚠️ Ozempic môže mať aj nežiadúce vedľajšie účinky ako je nevoľnosť, nadúvanie, vracanie, alebo aj zápal pankreasu. Ak ho niekto neužíva na predpis a prejavia sa tieto účinky, pre lekára/ku môže byť ťažšie odhaliť ich príčinu a nastaviť správnu liečbu. Niektorí pacienti/ky sa totiž hanbia, alebo boja priznať, že užívajú liek bez predpisu a navyše na chudnutie. 

⚠️ Ozempic sa dá kúpiť za vyššiu cenu aj cez internet. Narastá však počet podvodníkov, ktorí predávajú neúčinné, alebo úplne iné lieky, čo môže tiež spôsobiť vážne zdravotné problémy

Zdroj: Giphy

Tridsaťdvaročná Maddy hovorila pre BBC, ako si cez Instagram objednala injekcie s tou istou látkou, ako obsahuje Ozempic. Predajca, ktorý mal na profile fotky schudnutých dievčat a žien tvrdil, že väčšina pri užívaní schudne dve až tri kilá za týždeň. Po užití jej však začalo byť veľmi zle od žalúdka. Po jednej z dávok dokonca začala zvracať krv a musela akútne vyhľadať lekársku pomoc. Maddy tvrdí, že predaj liekov nevidela len na internete, ale aj v kozmetických salónoch. 

Pichať si do svojho tela alebo užívať v tabletkách produkty, ktoré ti niekto odporúčal na internete či v kozmetickom salóne, neznie nikdy ako dobrý nápad. Rozdiel medzi takýmito liekmi a tými, ktoré sú dostupné v lekárňach, je ten, že tie v lekárni prešli testovaním a laboratórnymi skúškami, ich účinky sú preverené a ich dávkovanie ti predpisuje tvoj lekár či lekárka. Naopak, tie na internete takmer isto nikto nekontroloval, takže nevieš, či naozaj obsahujú to, čo ti tvrdí ich predajca. 

Zdroj: Giphy

Každý má iný predpoklad chudnúť a priberať 

Pod príspevkami o vykupovaní Ozempicu sa často objavujú aj veľmi negatívne komentáre o ľuďoch s nadváhou. Niektorí vravia, že chcú rýchle riešenie, posielajú ich cvičiť, alebo im odporúčajú držať diétu. 

Takéto komentáre sú však z viacerých dôvodov toxické. Pohyb aj zdravá strava sú dôležité pre každého človeka, no nadváha môže mať viacero príčin. Endokrinológ a obezitológ Jan Šoupal pre české Rádio Wave vysvetľuje, že u mnohých ľudí súvisí obezita s genetikou, alebo aj s inými chorobami, napríklad s ochorením štítnej žľazy. Naše telá sa menia aj vekom, alebo vplyvom iných chorôb. 

Zdroj: Giphy

Každý má iný predpoklad chudnúť a priberať. Mnohí ľudia s nadváhou športujú a zdravo sa stravujú. A naopak sú aj veľmi chudí ľudia, ktorí takmer vôbec nešportujú a ani ich strava nie je veľmi vyvážená. O takýchto príbehoch si môžeš vypočuť napríklad v českom podcaste Sádlo, alebo 90-60-90.

Prečo chceme byť štíhli a štíhle? 

Ozempic používajú aj ľudia, ktorí nemajú nadváhu, no kvôli tlaku spoločnosti na štíhlosť majú pocit, že ňou trpia. Podľa sociálnych vedcov a vedkýň ideály krásy odrážajú hodnoty našej spoločnosti. V súčasnej dobe sme veľmi orientovaní/é na výkon a úspech. Ak nemáme dokonalé telo, môžeme mať pocit, že na sebe dosť nemakáme a máme slabú disciplínu. 

Známi ľudia často neukážu, koľko času venujú svojmu vzhľadu. Majú aj dosť peňazí na rôznych osobných trénerov a výživových poradcov, ktorí im plánujú cvičenie a jedálničky na mieru. Tieto služby si bežní ľudia často nemôžu dovoliť. 

Snaha byť štíhlejší/štíhlejšia, alebo aj viac vyšportovaný/á nás môže viesť až k rozvoju porúch príjmu potravy (PPP). Podľa organizácie Chuť žiť nimi celosvetovo trpí minimálne 70 miliónov ľudí. V Európskej únii je to 20 miliónov. Mnohí si hneď predstavíme na kosť vychudnuté dievčatá, no PPP má rôzne prejavy a trpia nimi ľudia rôzneho veku, rodu a často nemusia byť vôbec extrémne chudí/é. 

Ak máš pocit, že by si mohol/la mať s týmto problém, neboj sa osloviť niekoho, komu dôveruješ a vyhľadať psychologickú, alebo lekársku pomoc. Ľuďom s PPP pomáha aj organizácia Chuť žiť.

Zdroj titulného obrázka: Canva, Getty Images

Reklama

Vyber si viac z NewsSelf-Care

Aj vďaka vám vieme vytvárať obsah, ktorý mladým ľuďom pomáha pochopiť zložitý svet. Podporte našu tvorbu.

alebo