Generácia,
ktorá sa zaujíma

Ako pomôcť kamarátovi, ktorý užil drogy na festivale? Otázky a odpovede

„Večer sme si išli sadnúť na drink do baru v meste. Začali sme sa baviť s ľuďmi, ktorí sedeli vedľa nás a jeden z nich si vypýtal papieriky na balenie cigariet, tak sme mu ich dali. Ako odplatu nám ubalil cigaretu,“ opisuje pre Zmudri G 18 ročný študent strednej školy svoj zážitok s drogami, ktoré mu neznámy muž ubalil do cigarety. 

„Keď sme si ju na polovicu s kamošom zapálili, tak sme v nej necítili žiadny tabak,“ hovorí. Až o čosi neskôr si uvedomil, že nefajčil klasickú cigaretu, ale drogu, ktorá mu spôsobila silné halucinácie a myšlienky na samovraždu. 

V podobnej situácii sa môžeš ocitnúť aj ty, keďže drogy nosia ľudia nielen do barov, ale aj na párty či festivaly. Čo robiť v prípade, že tebe alebo tvojim kamošom niečo prisypú do nápoja či do cigarety? Aké zásady dodržiavať, aby si sa pri užívaní drog vyhol predávkovaniu? Odpovedá Mária Ősziová z občianskeho združenia STORM, ktoré sa venuje prevencii rizikového správania rôznych cieľových skupín a zameriava sa najmä na drogovú problematiku. 

Týmto článkom nechceme nikoho povzbudzovať k užívaniu akýchkoľvek drog. 

Ako sa vyhnúť tomu, aby som bez vlastného súhlasu a vedomia užil/a drogy? 

V prvom rade je dobré vedieť povedať NIE, pokiaľ ti niekto drogy ponúka. Ochrániť sa pred nevedomým užitím drog môžeš aj tak, že máš neustále na očiach svoj nápoj, krabičku s cigaretami, alebo puk so žuvacím tabakom.

Ak máš možnosť, zober si so sebou na festival uzatváraciu nádobu na pitie alebo vrchnák na pohár. Ideálne je vyhýbať sa všetkým drogám, aj keď ťa na to budú kamoši nahovárať. Takisto by si si nemal brať čokoľvek na konzumáciu od cudzích ľudí. 

Zdroj: Canva

„Stáva sa, že ti ponúknu Emko, hovorí sa mu aj tanečná droga alebo párty droga, ktorá má podobu farebnej tabletky. Tvári sa, že je to extáza s účinnou látkou MDMA, ale mnohokrát to je pervitín,“ upozorňuje Ősziová.

Čo nemám robiť pri osobe, ktorá je pod vplyvom drog?

V prvom rade by si nemal nikoho pod vplyvom drog odsudzovať, zastrašovať, byť agresívny fyzicky ani verbálne. Taktiež nevytváraj v danej chvíli konflikty, to nikomu nepomôže. 

„Keď som bol pod vplyvom drog, najviac by mi pomohlo, keby ma neodsudzovali, mentálne nezaťažovali, nechali vyjadriť svoje emócie, napríklad sa vyplakať, vypočuli ma a do ničoho nenútili,“ opísal pre Zmudri G študent, ktorý sa stal obeťou zdrogovania a z pochopiteľných dôvodov chcel zostať v anonymite.

„Odporučila by som nezľahčovať situáciu. Častokrát sa stretávame s tým, že kamaráti alebo okolie podporujú druhých v tom, aby si dali viac s argumentom, že prvýkrát je z toho každému zle. Práve takéto situácie ich môžu viesť k predávkovaniu,“ upozorňuje Ősziová.

Mal/a by som volať sanitku, pokiaľ badám na druhom známky predávkovania?

Ak vidíš, že si človek nevie pomôcť sám, je dobré zavolať mu sanitku alebo sa poradiť so záchranármi.

„Ak vieš predávkovanú osobu kontrolovať, zobrať ju do tichého prostredia, podávať jej pravidelne tekutiny a dopriať čerstvý vzduch, tak stačí s ním či s ňou počkať, kým neodznejú tieto stavy,“ radí Ősziová.

Je tiež dobré uložiť ju do stabilizovanej polohy. Ak si nepamätáš ako sa to robí zo svojho posledného kurzu prvej pomoci, teraz je tá chvíľa, aby si si to zopakoval/a.

Ak sa niečo podobné stane mne alebo kamošom na letnom festivale, môžem sa obrátiť na záchranárov, ktorí sú priamo na festivale? 

V prípade potreby je dobré, keď sa obrátiš na záchranárov priamo na festivale. Pomôcť ti môže aj oddych v chill zóne, kde sa upokojíš a doplníš do tela tekutiny.

V prípade problémov sa môžeš obrátiť aj na usporiadateľov a na viacerých festivaloch dnes pôsobia aj dobrovoľníci z organizácií na prevenciu a poradenstvo v súvislosti s užívaním drog – tzv. harm reduction – ktorí ti môžu taktiež pomôcť.

Na internete sa nachádza mnoho rád, ako rýchlejšie dostať drogy z tela. Mal/a by som im veriť?

Rady, ktoré si prečítaš na internete v rôznych skupinách, ti môžu tvoj stav ešte zhoršiť. „Koluje mýtus, že ak si dáš citrón alebo mlieko po užití marihuany, tak účinky rýchlejšie odznejú, lebo sa THC skôr odbúra z tela. Táto rada nefunguje,“ uvádza Ősziová.

Pri alkohole existuje zase mýtus, že káva ti pomôže rýchlejšie vytriezvieť. „Káva nemá vplyv na odbúranie alkoholu z tela,“ hovorí.

Zdroj: Canva

Mýty sa často viažu na prostredie, v ktorom sa šíria. Ľudia v jednej lokalite si ich vymyslia a hovoria si ich medzi sebou.

„Závažný mýtus, ktorý sa neviaže na lokalitu, je ten, že jediným znakom predávkovania sa je, keď odpadávam,“ dodáva odborníčka.

Keď po užití drogy už necítiš účinky, kvôli ktorým si ju bral, ale pocituješ negatívne stavy ako točenie hlavy, zvracanie, neschopnosť rozprávať, máš pocit, že ťa niekto prenasleduje alebo máš rôzne nutkavé predstavy, pravdepodobne to znamená, že si sa predávkoval. 

Ako dlho bude trvať kamarátovi či kamarátke, kým vytriezvie?

Doba od užitia drog po vytriezvenie sa veľmi líši. Záleží od toho, akú látku či kombináciu tvoji kamoši užili, akú majú životosprávu, metabolizmus a podobne.

„Prišiel som domov, kde som mal dojazdy. Boleli ma svaly, bol som unavený, ale nevedel som spať. Bol som hladný, ale nedokázal som nič zjesť. Trvalo mi to celý víkend, kým som sa dal dokopy,“ opisuje študent svoju skúsenosť s vytriezvením.

Taktiež závisí od toho, či už majú skúsenosť s danou látkou, či predtým jedli, pili vodu alebo či boli na slnku.

Napríklad pri marihuane závisí aj do toho, akým spôsobom ju užiješ, pretože od toho sa často odvíja množstvo, ktoré prijmeš do tela.

Môžu ma drogy priviesť k depresívnym myšlienkam, alebo až k myšlienkam na samovraždu? 

Drogy najčastejšie delíme podľa ich účinkov. Medzi stimulačná drogy patrí napríklad tabak, energeťáky, káva, extáza či pervitín. Tento druh drog ťa zrýchľuje. „Ich cieľom je dostať ťa do pohybu. Patria sem napríklad aj tanečné drogy,“ hovorí Ősziová. 

Zdroj: Canva

Opakom k stimulantom sú depresanty. Sem patrí napríklad alkohol, rôzne lieky a kombinácie liekov s alkoholom, ale aj heroín a fentanyl. 

Treťou kategóriou sú halucinogény, kam patrí marihuana, hubičky alebo LSD. 

Pocity, ktoré prežívaš po užití drog, sú ovplyvnené setom a settingom. Set, čiže to, čo sa deje okolo teba a kde drogy berieš. Napríklad, keď ich berieš na festivale, môžu mať na teba negatívny účinok, pretože je tam veľa hluku, častokrát tlačenica či málo kyslíka, pokiaľ si v stane.

A setting je to, čo sa deje v tebe. Keď sa na užitie drog tešíš, tak môžu mať pozitívny účinok v zmysle, že sa zabavíš. To však vôbec nie je pravidlom. Keď sa na druhej strane bojíš a chceš experimentovať, no nevieš, čo s tebou droga spraví, vtedy môžeš mať tzv. bad trip.

V takomto stave prežívaš nepríjemné halucinácie či rôzne nutkavé myšlienky. Taktiež možeš mať triašku, pocit, že ťa niekto prenasleduje, pridružiť sa môže aj agresivita a myšlienky na samovraždu.

„Začal som prosiť taxikára, aby zastavil a prešiel ma. Chcel som zomrieť,“ opisuje študent strednej školy účinky, ktoré naňho mala droga podstrčená v nevinne sa tváriacej cigarete.

Viem si pomôcť aj sám, pokiaľ som pod vplyvom drog? Uvedomujem si realitu?

To, či si uvedomuješ realitu, závisí od toho, aký druh drogy si užil, aké množstvo a či je to tvoje „po prvé“. Pri halucinogénoch sa deje to, že máš niekedy zmiešanú realitu s predstavami. 

Zdroj: Canva

Pri stimulantoch väčšinou vieš, že si pod vplyvom. Pri akejkoľvek skupine drog však vo všeobecnosti platí, že pri nižších dávkach je väčšia šanca, že si budeš vedieť pomôcť sám alebo minimálne požiadať niekoho o pomoc, ako pri väčších dávkach. 

Čo by som mal/a určite robiť pri ľuďoch, ktorým sa snažím pomôcť a sú pod vplyvom drog? 

Ak užije tvoj kamoš na festivale drogy nevedome a vidíš, že je na tom zle, skús ho dostať ďalej od hluku a neznámych ľudí. „Môže sa stať, že pod vplyvom drog ťa kamoš či kamoška nepozná. V tom prípade je najlepšie mu alebo jej pokojným hlasom vysvetliť, že sa poznáte, že ste kamoši,“ radí Ősziová.

Takisto by si mal kamošovi pod vplyvom vysvetľovať pokojným hlasom kam idete. Ak mu chceš pomôcť von z davu, hovor mu všetky úmysly vopred, ako napríklad, že ho chytíš za rameno. Pod vplyvom drog môže byť agresívny alebo paranoidný, preto je najlepší pokojný prístup a neustále vysvetľovanie.

Ak sa drogám nedokážem vyhnúť úplne, viem znížiť riziko pri ich užívaní?

Pokiaľ sa nedokážeš úplne vyhnúť drogám, existuje takzvaný Harm Reduction prístup alebo prístup znižovania rizík. Využívame ho všetci v každodennom živote. Napríklad, keď ideš na bicykel, tak si dáš helmu, aby si znížil riziko, že sa ti niečo stane. Alebo keď ideš vybrať horúci plech z rúry, dáš si na ruky chňapky, aby si sa nepopálil. Harm reduction pri užívaní drog ti pomáha v tom, že ti poskytne všetky užitočné rady, aby si vedel či vedela do čoho ideš, aké to môže mať dopady a ako ich vieš zmierniť.

„Rob to v bezpečnom prostredí, ktoré poznáš. Napríklad keď ideš piť, zjedz pred tým niečo mastné, lebo alkohol sa viaže na tuky alebo ho zapíjaj nesladenou vodou, aby ti nebolo príliš zle,“ uvádza príklady Harm reduction prístupu odborníčka. 

Zdroj: Canva

Buď si istý, že ideš užiť to, čo si myslíš, že ideš užiť. Pervitín namiesto MDMA, alebo niečo reznuté fentanylom môže mať pre teba fatálne následky. 

Vyhýbaj sa pochybným „novým drogám“ z internetu, ktoré sú často kvôli nedokonalosti zákonov pololegálne, no ide o nepreskúmané syntetizované molekuly. Kým pri „starých drogách“ aj pri predávkovaní aspoň zdravotníci vedia, ako postupovať, pri nových drogách môžu byť aj doktori zmätení, ako ti pomôcť. 

Základnou radou je, aby si neužíval/a žiadne drogy a tak sa vyhneš všetkým rizikám. Keď sa však rozhodneš, že do toho ideš, sprav všetko pre to, aby si minimalizoval/a dopady užívania na svoje zdravie. 

V Európe užívajú drogy milióny mladých ľudí. Marihuanu užilo za minulý rok vo veku od 15 do 34 rokov 8,6 milióna mladých ľudí, vyplýva z European drug report za rok 2023. Nielen marihuana, ale aj iné látky sú v Európskej únii veľmi rozšírené. Napríklad amfetamín, čo je syntetický stimulant, užilo v minulom roku 1,8 milióna mladých ľudí. Na trhu sú však dostupné aj stovky nových psychoaktívnych látok. Napríklad len v roku 2022 sledovala Európska únia vyše 930 nových drog. Problém každým rokom rastie, keďže drogy sú ľahko dostupné pre kohoľkoľvek a na trhu je ich omnoho viac ako kedysi.

Reklama

Vyber si viac z Toto takto