Generácia,
ktorá sa zaujíma

Ako byť v bezpečí vo veľkom dave ľudí?

Ocitnúť sa uprostred davu môže byť veľmi príjemná, ale aj desivá skúsenosť. Správanie davu sa môže z minúty na minútu zmeniť, a preto je dobré vedieť, ako sa zachovať, aby si zostal/a aj v rozvášnenom dave v bezpečí. 

Prečo ľudia v dave podľahnú emóciám, ktoré necítia?

Vo veľkom dave sa znásobuje všetko. Radosť, hnev, smútok aj sklony k násiliu. Takú silu má skupina ľudí, ktorá sa vo veľkom počte stretáva práve kvôli tomu, že ich ženie spoločný cieľ. Tým cieľom môže byť napríklad vidieť koncert Taylor Swift alebo protestovať v uliciach mesta. 

Podľa francúzskeho psychológa Gustava Le Bona, ktorý nad touto témou veľa filozofoval a napísal o nej dokonca aj celú knihu Psychológia davov, sa stáva z jednotlivcov v dave jeden organizmus, ktorý sa správa rovnako. To znamená, že keď niekto začne skandovať na koncerte Taylor Swift: „Taylor you’ll be fine.”, tak sa všetci pridajú. 

Tak to funguje aj na rôznych protestoch, kde sa emócie davu znásobujú tým, že všetci vyjadrujú tú istú myšlienku a ako skupina sa ju neboja povedať nahlas. Myšlienka musí byť jednoduchá a silná, aby fungovala. Skandujú sa rýchlo zapamätateľné frázy. 

V dave strácaš svoju identitu a prispôsobuješ sa väčšine. Prečo? Keď nekonáš sám, na vlastnú päsť, naberáš väčšie sebavedomie. Možno si v tom momente povieš YOLO a urobíš aj to, čo by si za normálnych okolností neurobil či neurobila.

Okrem toho sa vo veľkom dave ľahko „nakazíš“ emóciami druhých ľudí. Čiže či už cíti človek vedľa teba hnev, radosť, smútok alebo čokoľvek iné, vie na teba emóciu preniesť rýchlejšie ako vírus.

Zdroj: Canva

Každý dav má jedného alebo viacerých vodcov, ktorí vo veľkej miere zodpovedajú za to, aký bude mať celé podujatie priebeh. Na koncerte to môže byť kapela alebo na protestoch rôzne osobnosti, ktoré vystupujú na pódiu a zastupujú hlas a myšlienky davu. 

Ako sa pripraviť, keď ideš do veľkého davu?

Predtým než sa rozhodneš ísť na veľké podujatie, zisti si, aké bezpečnostné opatrenia usporiadatelia spravili. Existujú desiatky príkladov aj z nedávnej histórie, kedy protesty vyústili do chaosu, násilia, paniky či zabíjania. V októbri 2022 sa v juhokórejskom meste Soul zvrtla oslava Halloweenu na obrovskú tragédiu, počas ktorej zomrelo 159 ľudí a 196 bolo zranených. Príliš veľa ľudí sa ocitlo v úzkych uliciach, kde sa nevedeli hýbať a zadusili sa.

Je dôležité sa preto už vopred na hromadnú udalosť dôkladne nachystať pre prípad, žeby sa schyľovalo k tragédii a potreboval/a by si rýchlo z miesta ujsť:

👉 Daj si pohodlné topánky, ktoré sú prispôsobené na beh. Žiadne sandálky, žabky či balerínky, ktoré by mohli zapríčiniť, že nestihneš ujsť z davu včas.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Canva

👉 Nielen topánky, ale aj oblečenie zohráva v dave dôležitú úlohu. Obleč sa čo najpraktickejšie. Žiadne dlhé nohavice či šaty, o ktoré by si mohol či mohla zakopnúť. Takisto si nedávaj bundu s kapucňou. Ak by sa stalo, že musíš utiecť zo spanikáreného davu, mohol by niekto kapucňu využiť, aby s tebou udržal tempo a pridusiť ťa tak. 

👉 Zober si batoh s vodou. V dave zvykne byť teplo a určite nechceš odpadnúť medzi tisíckami ľudí, ktorí si to nemusia všimnúť.

👉 Nabi si telefón. Nemyslíme preto, aby si mohol či mohla z udalosti postnúť BeReal, aj keď aj to je príjemný bonus, ale hlavne preto, aby si si v prípade núdze vedel/a zavolať pomoc.

Čo urobiť pre svoju bezpečnosť priamo na mieste udalosti?

Keď prídeš na miesto udalosti, prvé čo si všimni, sú únikové východy. Ak sa podujatie deje vonku, nájdi si strategické miesto, ktoré ti umožní rýchlo utiecť preč od možnej hrozby. Naplánuj si na únik viaceré cesty pre prípad, že by jedna z nich bola zablokovaná.

Ak ideš na podujatie s kamarátmi, dohodnite si miesto, kde sa stretnete, ak sa stratíte jeden druhému z dohľadu. Napríklad, ak ideš na udalosť na Námestie Slobody v Bratislave, dohodnite sa, že sa stretnete pri Biatecu pred Národnou bankou.

Keď sa pridáš k davu, dobre sa okolo seba poobzeraj, akí ľudia ťa obklopujú. Ak vidíš, že osoba zjavne do davu nepatrí a môže byť nebezpečná, odíď od nej preč a povedz o nej policajtom, ktorí dohliadajú na pokojný priebeh eventu. 

Zdroj: Canva

Hoci je davové správanie veľmi nákazlivé, snaž sa zachovať rozvahu a v prípade, že okolo seba vidíš ľudí, ktorí potrebujú pomoc, pomôž im. 

Ak dav prepadne panika alebo agresia, snaž sa čo najrýchlejšie dostať na jeho okraj. Snaž sa však sám/sama neprepadnúť panike a neutekaj, aby si nezranil seba alebo ľudí naokolo. Okrem toho, ak vyeskaluje napätie davu do bitky, polícia sa môže snažiť zneškodniť najmä ľudí, ktorí pred nimi začnú utekať. 

Čo ak niekto začne na podujatí strieľať?

Zatiaľ sa u nás nestalo, že by prišlo počas protestov, či iných hromadných podujatí k streľbe. Len nedávno však polícia odhalila plány o útoku islamského teroristu na koncertoch Taylor Swift vo Viedni a na Slovensku NAKA zastavila plány extrémistickej skupiny, ktorá chcela vykonať útok počas festivalu Dúhový Pride. Je preto lepšie byť pripravený/á aj na takúto vážnu situáciu.

Keď začuješ výstrely, snaž sa dostať čo najďalej od zdroja hluku. Vidieť v dave odkiaľ človek strieľa je takmer nemožné, a preto je lepšie riadiť sa zvukom. 

Čo najrýchlejšie sa snaž dostať za pevné objekty. Nezostávaj na mieste. Namiesto toho sa neustále pohybuj ďalej od zdroja hluku jemne skrčený/á, aby si pútal/a menšiu pozornosť. Snaž sa prebehovať za rôzne pevné objekty ako sochy či kvetináče, ale nezastavuj, snaž sa rýchlo ujsť čo najďalej.

Buď pripravený/á

Nech už sa stane čokoľvek, buď psychicky pripravený/á a nerob rozhodnutia s horúcou hlavou. Zhlboka sa nadýchni, vydýchni a snaž sa zachovať pokoj v akejkoľvek situácii. Panika v dave môže byť jedna z najnebezpečnejších vecí, čo dokazuje aj tohtoročná tragédia v Indii. Na náboženskom podujatí vznikla tlačenica, ktorá vyústila do toho, že dav v panike udupal desiatky ľudí, ktorí následkom týchto zranení zomreli. 

Takéto udalosti s tragickým koncom sú ojedinelé, a preto sa nenechaj odradiť od zúčastňovania sa na hromadných podujatiach. Zisti si však vopred všetky potrebné informácie a buď počas samotnej udalosti ostražitý/á, aby si vedel/a v prípade núdze rýchlo a dobre zareagovať.

Zdroj: giphy.com



Reklama

Vyber si viac z Toto takto